Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 11:48 - Антиейджинг
Автор: kanareika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2432 Коментари: 6 Гласове:
0



Антиейджинг

И кой те не руга със хули гадки

И.Вазов

            Седя си на село в кенефа, дефекирам и в духа на най-добрите кенефни традиции чета парче от вестник. Чета си, значи, автоматично отбелязвам грешки в текстовете и по едно време пред очите ми попада думата „антиейджинг”. Ама така написана! Малко вляво от тлъстото и ярко заглавие... Да видим... Това би трябвало да означава „противоостаряване”. Естествено, не съм сигурен, английският ми е поръждавял, пък и никога не е бил на голяма висота, независимо от оценката в дипломата. И тука се сетих за Балан, Смирненски и Карбовски. Ако се чудите кое е общото между тях тримата, то ето отговора: Балан ратуваше за чист български език, Смирненски го е възпял по следния начин – „Гърбосложен на кревата, аз жадувам твоя стан и в унесица благата стих редя ала-Балан”, а Карбовски беше говорил някога, някъде по темата.

            Естествено, аз не съм Балан и не ратувам за чист български език( или поне не толкова активно), но ме отвращава огромното количество „паранглизми”, окупирали нашия език(паранглизъм е моя дума, означава „паразитен англицизъм”). Разбирам, че езикът е отворена и непрекъснато развиваща се система, но това нашето не е развитие, а западане. Когато попитах баба ми, знае ли какво значи антиейджинг, тя отговори:” Че отде да знам, т’ва е за учените”. А вестникът е насочен(таргетиран, по научному) към хората от третата възраст. Явно има такава тенденция в културното развитие на България, да се взема чуждото, да се прегръща с нежна, любяща грижа, за да ни издигне повече в очите на околните(и най-вече в нашите собствени). Ето ви малко примери – гърчеенето на определени прослойки от населението в началото на Възраждането, франкофонизацията сред младежите малко преди Освобождението, русифицирането след Освобождението, алеманизацията( знаете ли какво значи?) , започнала с Фердинанд и приключила при комунистите, последвалата още по-силна русификация, американизацията през 90-те(стигнахме ги американците, че ги и задминахме!) и европеизацията днес.

            И докато тези мисли подскачат из ръбестия ми череп, вече бях някъде около Костенец, в пътническия влак(по-добре мога да се насладя на гледките с него). До мене седеше пребрадена с бяла, лекьосана кърпа бабичка, навлечена с червеникаво шушлеково яке, с боси крака, пъхнати в няколко номера по-големи мъжки маратонки и с лека натрапчива миризма на кравешка тор. Бабичката доволно отпиваше от пластмасово шише „течна менделеевка”, примляскваше с беззъбите си уста и на къртичето й лице беше изписано неподправено удоволствие. Оставих настрани „Кръстникът” на Пузо и я огледах по-подробно. Знаеше ли тази очевидно бедна жена, прекарала живота си в тежък труд( мазоли и пукнатини като нейните не се получават по ръцете от местене на папки) що е то антиейджинг? Интересуваше ли я? Знаеше ли тя, която най-вероятно цял живот се е мила с домашен сапун, къде се въди животното „спа” и какво яде? Имаше ли значение, че изглежда и мирише като „шит”? Не. За нея имаше значение, че се наслаждава на бутилчицата втечнени химикали, носещи гордото име „ grape juice”, произведени от фирма с не по-малко гордото( и българско) име „Eurojuice – ПРОМ”. И точно в този момент тя ми заприлича на България и българския език – захабена, понамирисваща на тор( а не на гюлево масло), с мръсни и опърпани дрехи, стиснала „натуралния” плодов сок на чуждите думи, плакнейки небцето си с тях, доволно мляскайки... Какво от това, че в ЕС българският също е официален език и се хвърлят милиони за преводи на български? Ние си имаме шльокавица(shtoto ni marzi da pishem sms-I na kirilica) и сме „куул” типове, щото знаем разни „фешън” думички... Българския кучета го яли.







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - А сега щяло да отпадне членуването ...
27.11.2009 04:16
А сега щяло да отпадне членуването на думите от мъжки род.Щото е много трудно да се запомни правилото. За някои. Та така родният език ще става по-достъпен. Опростяването му е признак./ В английския език дали ще отпадне the и a ? И те определят важността на думите./
цитирай
2. kanareika - Езикови правила
27.11.2009 05:03
По времето на Стамболийски е имало т.нар. "правило за благозвучност" - пълният и краткият член са се пишели така, както е удобно на пишещия...Така че това не е нещо ново...
цитирай
3. injir - Тогава да минем и на фонетичен пр...
27.11.2009 14:23
Тогава да минем и на фонетичен принцип като съседите. Пишем това, което чуваме. Още по-лесно ще е.
цитирай
4. kanareika - И още по затъпяващо.
27.11.2009 21:43
Днес като слушах дебатите...меко казано ми се доповръща...
цитирай
5. injir - Отдавна - не слушам. Поради същите ...
27.11.2009 23:15
Отдавна - не слушам.Поради същите причини.
цитирай
6. анонимен - B
17.01.2010 08:16
Според мен, кавалът в клипа, е също пример за антиейджинг. Кичът е просмукан вече, в цялата душевност на българина-:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kanareika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91830
Постинги: 36
Коментари: 67
Гласове: 135
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930