Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 10:07 - За стила "хуйку"
Автор: kanareika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2753 Коментари: 0 Гласове:
3



/кратък критически поглед/

 

              За разлика от така добре познатото хайку, което чрез описване на природата предизвиква осмисляне на вътрешната, то хуйкуто, чрез описване на вътрешната ни среда предизвиква осмислянето на всичко, че дори и на околната среда. Това са кратички разкази, малки късчета проза и стихчета, толкова директно намекващи, че за самия намек и място не остава. Идеален пример за хуйку е творбата на споминалият се Иван Методиев :

 

„Пролет е.

На мустака на шефа -

косъм от путка.“

 

Кратко, ясно, точно. И директно.Никой не може да каже, кой точно е създателят на хуйкото, но Андрей Слабаков с неговата кенефна лирика и Светлозар Витков, с неговите „витковизми“ могат да претендират поне за неговото широко разпространение. Вече няма да се употребяват грубите и неточни определения от рода на вулгарна проза, литературна порнография, кенефна лирика. Не! Сега вече има „хуйку“. За много хора хуйкуто е и ще бъде морален отпадък. Не съм на това мнение. Това е стил, описващ неща, които са напълно естествени, но просто са зарити под псевдоморални крясъци за мръсотия, цинизъм и халтура. Или никой от вас не сере? Прощавайте - „дефекира“. Хуйкуто е израз на българската душевност от последните трийсетина години. Тази душевност избива най-често в изобразяването на изконния фалически символ къде ли не, има я в устите на шофьорите, дъвчещи епитети, по футболните стадиони и държавните учреждения.

              Ние българите, сме ужасни. Много по-ужасни, отколкото си мислят разни еврокомисари. Неслучайно в един италиански речник „българин“ е символ на „брутално, вулгарно“.

Пример е големият импровизатор на хуйкуто Христо Стоичков, който отговори на опиталите се да го привлекат на своя страна полити в своя характерен стил: „Имам три златни топки. Можете да ми ги подържите“. Браво, Ице! Години наред ти радваше съдии и публика със своите творения. За съжаление - винаги недооценени.Мисля, че няма нужда да се прави АНАЛиз на творбите на Слабаков и Витков, които са добре известни на почитателите на стила, но просто за кратко ще се спрем върху лиричната творба „Момичето“ на Витков:

 

„Колко ти струва да разплачеш момиче,

особено ако не си го обичал и колко

ти струва да праснеш момиче отзад.“

 

Смисълът е ясен сам по себе си - и причиняването на временен психичен дисбаланс на индивид от женски пол, предпоставките улесняващи това, осъществяването на анален/евентуално/ полов акт, или просто да шляпнеш дадения индивид по задника и стойностният еквивалент - „Нищо не струва“.

Една голяма част от психиката на съвременния българин, изразена кратко и ясно. При това с подбрани изразни средства, ритмика и стил, малко достъпни за други автори.С това се надявам да съм хвърлил поне бегъл поглед върху „хуйкото“.

 

 



Тагове:   ХУЙКУ,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kanareika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 91824
Постинги: 36
Коментари: 67
Гласове: 135
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930